fbpx

Ender’s Game la Cinema City, recenzie

Ender's_Game_poster
Ender’s_Game_poster

Din cand in cand Hollywood face cate un film dupa o carte si reuseste sa scoata un wow, filmul ajunge sa para mai fain decat cartea. (hint: Fight Club)

Cu Ender’s Game nu e cazul.

Chiar si descrierea filmului te duce cu gandul la o alta carte. In loc sa fie un film care sa surprinda anxietatea unei intregi planete fata de intalnirea cu o alta specie cu un potential de distrugere extraordinar, producatorii il duc spre un film cu pac pac.

Erori in Ender’s Game, in viziunea mea personala

– nu apare clar ce e asa urgent razboiul cu Formicii. In carte apare ca au mai fost 2 invazii. Deci o data si inca o data. In film apare clar ca a fost doar inca o singura invazie. In carte e clar ca e a treia invazie, dar de data asta din partea Human si explicatia tactica o da Bean (vezi mai jos).

– prea ti le da toate mura in gura. inteleg ca oamenii nu citesc cartea, dar chiar sa zici de la inceput totul ? pe la jumatata filmului iti zice ca e o expeditie de atac, ca toate reginele is pe o planeta. Pentru mine a fost un spoiler alert. In carte tocmai asta a fost un wow factor, in toata cartea se insista ca e un joc, ca e un scenariu de joc, ca nu are legatura cu realitatea. Intre toti, doar Bean realizeaza ca un scenariu in care Pamantul se apara e un scenariu in care infrangerea e singura optiune (cand studiaza evolutia sistemelor de fortificatii). Si e o chestie cheie, care explica decizia de a ataca.

– Bean, apare si el acolo, din prima. Nici nu observi cat e de deosebit , el e reprezinta a treia specie din film/prima carte!  mutant genetic, Bean e o varianta de human dar la cu totul alt nivel. El e umbra lui Ender, el il intelege si ii serveste solutia pe tava> apare si in film, dar nu intelegi de ce, cum ce.. In plus in carte apare ca are 7 ani, dar pare mult mai mic. Asta e chestia lui, e cel mai inteligent dar cu o vulnerabilitate – fapt care il impiedica sa ia locul lui Ender.

– fratele mai mare a lui Ender.. dar parca nu pare ca find cu adevarat psihopat, atat de psiho incat cei din armata sa prefere sa nu il foloseasca. Si nu prea pare suficient de inteligent incat sa pregateasca un plan de preluare a Pamantului post razboi. (ca in carte).

– mi-a lipsit o fraza cheie – cand Ender e pe pluta, la Valentine ii e frica de rechini si Ender ii zice ca rechinii au invatat sa se fereasca de el. nice –

– totul e inutil de rapid – gen 28 zile pana la atac ? in carte sunt ani de zile de pregatire, nu cateva zile.

– lupta cu Bonzo, au insistat inutil pe compasiunea lui Ender, Petra, toti la capatul ranitului, in carte dupa lupta, Ender nu mai stie nimic de Bonzo, doar ca e trimis inapoi pe Pamant. In plus, in film apare ca e un accident, nu ca in carte – un act deliberat, constient de anihilare, la fel ca in prima lupta (care apare destul de corect in film).

– reputatia de invincibil a lui Ender, e un minus imens in film ca nu apare de loc. Tocmai asta e un factor cheie, ca sa il urmeze o flota intreaga la moarte (aia din navete mor toti si o stiu), trebuia sa fie un mit si Ender si-a dat seama, de asta repeta obsesiv in carte ca nu isi permite sa piarda nici o lupta. Toate luptele lui sunt castigate si inca impresionant. Cei doi adversari cu care lupta pe bune- mor (in carte), in film e „political corect” si is sub ingrijire medicala.

Scena cu lupta „simulata” pierduta. E o greseala imensa ca apare in film ca a pierdut o lupta. Asa se distruge unul din pilonii cartii, se distruge mitul Ender, in carte Ender nu pierde nici o lupta. Tocmai asta il face un mit si il face demn de urmat. Oamenii aia de pe navete mor si stiu asta. Si stiu si ca o sa castige in final, pentru ca Ender nu pierde niciodata.

– Timp pierdut cu explicatia cu tatuajul maori al lui Mazer Rackham , totul e clar, e maori, arata fain, 10 secunde pierdute in film

– Petra, e ok, arata inteligent, e unul din actorii bine alesi, dar nu apare clar ca e cel mai bun tintas de pe statia spatiala.

– statia avansata / de pe meteorit. Nu e suficient de alien. Un pic mai jos daca ar fi facut tavanul si sa scoata geamurile din camere, sa fie senzatia aia de calustrofobie, un pic macar. In fond tot complexul e facut de catre Formici, pentru ei. Human doar l-au preluat, cu modificari minore. In plus, prostia aia cu alergatul lui Ender cu tubul de oxigen si Petra dupa el, se putea scoate leger.

– visurile lui Ender, nu prea apar in film. In carte Ender comunica cu Formicii prin vis si apoi cu Regina -fiica. Chestia aia cu telepatie fata in fata cu Regina mama e prosteasca.

– in film apare ca lupta lu Mazer a fost pe Pamant, in realitate a fost pe langa Saturn. Nu a mers cu avionul dupa Formics ci cu o naveta spatiala, totusi. Asa devine mai realistica distrugerea navei mama a Formicilor.

De ce merita sa mergi totusi la Ender’s Game

– Scenele cand apar navele formicilor is asa cum trebuie sa fie. Impunatoare, un roi imens de nave, sa ocupe tot orizontul. Scena luptei finale cu toate flotele de pe toate planetele Formicilor stranse pe o planeta unica care sa protejeze toate Reginele, geniala! A fost un moment in care iti dadeai seama ca e imposibil, ca Human nu au suficiente nave, ca indiferent de talent si curaj, pur si simplu vor fi coplesiti.  E momentul in care iti dai seama de ce tot efortul acela colectiv al selectarii celor mai bune minti de pe Pamant si al educarii lor ca razboinici, generatii in sir.

– scenele de lupta in gravitatie 0, in scoala de lupta, faine. Iti dai seama imediat de caracterul adictiv pe care il au.  De faptul ca e normal sa existe in cazul unor lupte in spatiu.

– jocul Uriasului, chiar daca nu are toate detaliile din carte, e ok. E genial soricelul, Uriasul, chiar si castelul. Nu e ok ca pare in film ca e coordonat de un psiholog, cand in fact e controlat de un supercalculator (care in carte ajunge sa fie a 3 specie inteligenta de pe Pamant, dupa Bean si Humans).

In fine, mi-ar place sa il refaca cineva in 3D, sa preia imaginea generala, dar sa il prezinte prin prisma lui Ender mai mult.

Intre timp, mereti si vedeti si Ender’s Game si la Gravity (geniale imagini! 3D) si la Captain Phillips.

Impreuna fac un trio excelent, poti sa vezi starea de neajutorare si disperare din Gravity, dorinta aia disperata de a supravietui, de a te confrunta cu inamicul (CP), si le poti transpune peste Ender’s Game si ii adaugi asa fix condimentele alea care ii mai trebuiau.

Într-un viitor nu foarte îndepărtat, o rasă extraterestră ostilă atacă Pământul, salvatorul planetei fiind comandantul flotei internaţionale, Mazer Rackham (Ben Kingsley). Un nou atac este însă iminent, iar colonelul Graff (Harrison Ford) şi Armata Internaţională trebuie să găsească cel mai puternic luptător care să oprească invazia.

Spre uimirea tuturor, salvarea stă în mâinile lui Ender Wiggin (Asa Butterfield), un tânăr timid, dar incredibil de inteligent.”  bla bla bla. mai departe gasiti pe Cinemagia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *