fbpx

Ce lectie putem invata de la echipele care au ajuns pe podiumul de la Campionatul de fotbal din Brazilia 2014

O lectie pe care o putem invata de la podiumul Campionatul Mondial de Fotball

nationala Gemaniei, Argentinei si Olandei

Echipa Germaniei zice sa mai dai un gol

Germania-Brazilia 7:1

Nu te opri! Profita de toate oportunitatile!

Cand Germania a ajuns la 5:0 comentariile prietenilor erau ca e de ajuns, aproape ca ar fi cedat un gol si Braziliei. Gemanii nu s-au oprit din atac. Au mai inscris inca 2 goluri pana la sfarsitul meciului. E o lectie care ar putea ajuta Romania in momentul in care crede ca a inceput sa aiba rezultate. In footbal, in economie, in viata. Nu te opri la 2:0, la 5:0 la 7:0! Fiecare minut de joc conteaza, inscrie cat mai multe ocazii, castiga cat mai mult din fiecare clipa.

 

Echipa Olandei zice ca piesa se termina doar dupa ce canta doamna grasa!

Olanda-Mexic 2:1

Fiecare minut de joc conteaza!

Olanda era condusa in minutul 80 cu 1:0. In momentul acea il ascultam pe crainicul de la TVR1 cu un comentariu specific romanesc cum ca echipa Olandei nu gaseste solutii, si-a facut bagajul sa plece acasa si da-i inainte pe tema asta de parca meciul se terminase.

Va aduceti aminte cumva de meciul Steaua – Middlesbrough din 2006, cand Steaua conducea la general cu 3:0 si era 2:0 la englezi acasa in minutul 24? Englezii au revenit si au dat golul victoriei in minutul 89!

Revenim in prezent, Ruben trage echipa inainte, olandezii aveau mingea si avansau. Nu au lasat nici un moment garda jos, pentru ei meciul se joaca in 90 de minute + prelungirile. Nu cred ca intelegeau ce zicea crainicul de la TVR1, nu cred ca erau disperati ca pleaca acasa. Au controlat meciul iar in momentul in care echipa Mexicului s-a relaxat si a facut cea mai mica greseala au inscris un gol. De fapt 2 goluri in cateva minute.

Olanda care pentru un comentator sportiv roman parea invinsa in minutul 80 deja se califica confortabil, fara sa aiba nevoie nici macar de prelungiri ca sa nu mai vorbesc de lovituri de 11 mentri. Lectia Olandei de la acest Campionat ? Meciul se termina cand se aude fluierul de final, nici un minut mai devreme!

Formeaza o echipa!

Germania, Olanda, Argentina

Mai tineti minte in 2004 , acum 10 ani cum se umezea de emotie crainicul TVR cand Romania batea Germania intr-un meci AMICAL cu 5:1 ? Intr-un meci in care echipa romaneasca a facut putine schimbari, a jucat cu formatia de baza si concentrata sa castige.

In acelasi timp Germania isi vedea de treaba si se concentra pe lucrul cu adevarat important ; facea schimbari, testa jucatorii si formula de echipa. Isi testa psihicul in momentul in care era condusa.

In vreme ce echipa romana a ramas sa se bucure in continuare de castigurile din meciurile amicale, neschimband nimic din echipa, Germania a schimbat de mai multe ori in ultimii ani aproape toata echipa. A construit si a castigat acolo unde e important, in meciurile oficiale. Ronaldo si Neymar nu sunt o echipa. Germania nu s-a bazat pe o vedeta sa castige finala.

Fa-ti treaba !

Am invatat de la Olanda, am invatat de la Germania si chiar si de la Argentina. Argentina care pentru prima data in ultimii 10 ani a avut cu adevarat o echipa. Lipsa din reflectoare a lui Messi a fost o pierdere calculata.

Pentru ca sa ajunga in finala in echipa Argentinei au trebuit nivelate orgolii si talente. Argentina a ajuns in finala in 2 situatii clare de gol. Treaba lui Messi a fost sa curete careul, sa traga 2-3 aparatori si sa ofere acele 2 situatii. Nu a adus gorie dar a adus o finala pentru Argentina, finala in care nu au ajuns Spania sau Portugalia cu vedete comparabile!

Fa-ti treaba pentru care te-ai antrenat!

In sferturile cu Costa Rica cel mai spectaculos moment, cel mai inteligent si care a decis soarta jocului a fost mutarea de sah a lui Van Gaal care l-a introdus in minutul 120 pe Tim Krul. In pregatiri Van Gaal l-a pus pe Krul sa exerseze doar pentru asta. A avut un om pregatit doar pentru aceasta situatie. In minutul 120 l-a introdus pe teren si a castigat meciul. Pentru prima data la un campionat mondial, portarii au fost la aceasi nivel cu atacantii. De regula s-a facut o schimbare in ultimele 15 minute si atancantul nou introdus marca. Acum s-a introdus un portar si portarul a aparat.

Fa-ti treaba de antrenor! Spune exact ce ai de spus ca sa iti motivezi oamenii!

„Arata ca esti mai bun ca Messi! Arata ca esti mai bun ca Messi si o sa castigi Cupa Mondiala. ”
Vorbele lui Joachim Low catre Gotze, inainte ca acesta sa inscrie!

Mario Gotze be better than Messi
Ce sa faca Mario Gotze dupa aia decat sa dea un gol sa demonstreze ca e mai bun ca Messi in acel meci si sa castige cu ocazia asta si Cupa Mondiala!

Construieste

Germania a cheltuit 3 milioane de Euro ca sa isi construiasca un centru de pregatire in Brazilia. Au facut cantonament e o luna inainte. Si de cativa ani in federatia germana de fotbal troneaza postere cu stadionul pe care se joaca finala. Fiecare jucator, antrenor sau om tehnic a stiut cum arata stadionul, deja cand au ajuns in Brazilia se simteau natural sa castige.
Sa fi outsider sau o surpriza e o realizare doar pentru echipele mici. Echipele mari sunt mereu favorite pentru ca construiesc echipa isi fac fiecare treaba, invata de la adversari si castiga.

Invata de la altii:

Echipa Frantei In 1998. Franta castiga cupa mondiala in fata Braziliei prin doua goluri date de Zidane, un imigrant algerian care a ajuns in Franta in tinerete. Nu a fost singurul. Franta a castigat printr-o echipa de imigranti plini de talent, atitudine si cel mai important integrati complet in echipa si sustinuti de toata tara.

Din 2000 echipa Germaniei a construit o echipa multiculturala cu origini poloneze, spaniole, italiene, africane printre altele.

Valoarea unui buchet multi etnic de jucatori de valoare nu e singurul lucru pe care Germania l-a invatat. Cand tiki-taka s-a dovedit strategia castigatoare in competitiile internationale – Barcelona castigand tot impreuna cu echipa Spaniei (formata cu un nucleu din Barcelona) germanii nu au stat mult pe ganduri. Cel mai mare club de fotbal din Germania a angajat pe unul din artizatii acestui stil de joc. Guardiola a ajuns la Bayern. Miscarea i-a adus un loc in primul rand la scoala tiki-taka lui Joachim Low, antrenorul echipei Germaniei. Strategia clar a fost utilizata de Germania mai mult decat de Spania in acest campionat mondial.

Cu un nucleu de la Bayern cu posesie si pase echipa Germaniei a detronat Spania care facea legea in fotball in ultimii 4 ani.  Germania a avut 60% posesie in finala!

 

Cu lectia facuta ne pregatim sa ne calificam la Campionatul Mondial de peste 4 ani ? 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *