fbpx

Masterplanul corect pentru Romania: Autostrada NORD si Autostrada SUD

 

Solutia pentru problema autostrazilor din Romania si cum ar trebui sa arate masterplanul corect pentru Romania: Autostrada NORD si Autostrada SUD. Gata, asa-i ca e simplu?

Mai multe despre motivatia din spatele acestui desen cu 2 autostrazi simple si clare(prima parte). 

autostrada nord sud

periodic mediul de afaceri revine cu sugestii catre autoritatile romane care manageriaza proiectele de infrastructura si sugestiile sunt clare si par a avea si o motivatie logica, versus drumuri inutile construite  (via economica).  Un grup din cadrul CNADNR incepe sa construiasca si ei un model de dezbatere in cadrul CNADNR. In mare are sens ce spun, o parte din proiecte par ca sunt ineficiente.

Nu cred ca au dreptate 100%, unul din proiectele pe care le vad mai bine decat ei e proiectul Targu Mures – Iasi pe care il considera doar din punctul de vedere al traficului actual. Dupa cum am mai scris, via Moise Guran, trebuie si un mod de a gandi macroeconomic in sensul ca o autostrada poate sa dezvolte o zona legand-o de alte zone deja dezvoltate. Pacatul pe care il vad in articolul de pe economica despre raportul prezentat e ca nu au inclus o rezovare pentru dezvoltarea Moldovei.

Pentru Iasi, nordul Moldovei si nordul Transilvaniei o autostrada de la Oradea la Iasi ar fi un motor de dezvoltare. Nu poti sa calculezi real traficul potential in acest moment pentru ca traseele care strabat muntii sunt construite cu restrictii. Automat, mare parte din trafic este redirectionat artificial spre alte rute.

Pentru Targu Mures o autostrada Nord, de la vest la est ar fi geniala, dar chiar daca drumul nu ar fi construit in regim de autostrada ar trebui sa fie cel putin in regim de mare viteza. Dupa cum am scris in articolul din linkul de mai sus, din punct de vedere economic drumurile de mare viteza si autostrazile se construiesc intre zone cu intensa dezvoltare economica astfel incat aceasta activitate economica sa devina si mai intensa. Drumurile sunt ca vasele sanguine, cu cat mergi mai repede, cu atat sangele trabuie sa circule mai repede altfel obosesti si te opresti. 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *